Zázvor
Zázvor jsme začali poznávat až po pádu komunismu, proto ho ještě spousta lidí moc nepoužívá, přitom má spoustu blahodárných účinků. A co je vlastně zázvor? Ovoce to není, zelenina také ne, i když v obchodech, kde jsou samoobslužné váhy, si ho musíte jako zeleninu zvážit, zázvor je koření, které se získává z oddenků (někdy se špatně uvádí, že z kořene) stejnojmenné rostliny, a to zázvoru lékařského, v indické a čínské kuchyni je nezbytnou součástí.
Barvu mívá žlutou, okrovou, nebo až černou, jeho chuť nemusí každému vyhovovat, je totiž velmi aromatická, výrazná a lehce pikantní, ovšem ve větším množství může být chuť velmi ostrá, zázvor se proto konzumuje ať už za lékařským účelem nebo v kuchyni vždy v menším množství.
V čem je pro nás zázvor přínosný?
– zázvor má pozitivní účinky na trávicí trakt – potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu, využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině
– horké zázvorové obklady Vám mohou ulevit od bolesti za krkem a pomůžou uvolnit ztuhlé svaly
– zázvorový čaj je výborný proti nachlazení a chřipce, pomáhá také při kašli nebo rýmě alergického původu, jeho příprava je jednoduchá: stačí pár tenkých plátků čerstvého zázvoru, vřelá voda, citron nebo limetka, a kdo ho nevypije pro svou chuť neslazený, může si ho dosladit medem, úlevu pocítíte už po vypití jednoho šálku
– působí také jako afrodiziakum
– zázvor je také dobrý při hubnutí, jeho konzumace totiž zahřívá organismus, a díky tomu dochází ke zrychlování metabolismu a efektivnímu spalování kalorií, jeho účinky se dají přirovnat k chilli papričkám
– využití pro něj najdeme také v kuchyni, používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád, pokud máte rádi asijskou kuchyni, do té patří určitě.